Välj en sida

Intervju om kläderna och annat som gör mannen till en gentleman. Foto: Lena Sundin


Ett ideal som det är dags att vi män tar till oss är att vara gentleman. Jag har bestämt mig för att steg för steg utvecklas till en gentleman. Det här personliga målet började med funderingar om vilka effekter det går att uppnå med klädseln. I dag räcker det i många sammanhang att jag tar på mig en slips och en prydlig skjorta för att jag ska skapa en reaktion. De gånger jag anstränger mig ytterligare och tar på på mig kostym eller smoking blir det ännu tydligare respons. En reaktion när jag för några år sedan besökte ett framgångsrikt spelföretag i Sverige var att jag blev blev utskrattad, det var ingen av de jag träffade där som hade den sortens klassiska herrkläder på sig. I flera andra sammanhang har det däremot blivit positiv respons när jag vågat att klä upp mig. Att lägga ner omsorg på att bära klassiskt prydliga herrkläder har jag sett fungerar som ett sätt att effektivt kommunicera utan ord.

Gentleman är mer än en välklädd man

När jag satte mig mig ner och intervjuade Carl Jan Granqvist för det här avsnittet av podcasten Tonträff för konst, trodde jag att vara en gentleman i stort sätt handlade om att vara klassiskt och prydligt klädd. Samtalet med honom fick mig att tänka till och den här intervjun gjorde att jag idag insett att vara en gentleman handlar om betydligt mer än en prydlig klädsel. Nu behöver jag därför förutom att köpa flera snygga och välsittande kläder och minska ner ”jeans-och-tröj”-dagarna, även utveckla många andra talanger som jag inte har, ännu. Exempelvis att kunna vara en helt avspänd värd. I avsnittet ger Carl Jan Granqvist gott om goda råd för oss som vill bli gentlemän. Givetvis talar vi också om konst.

Text: Lars Carlén