Välj en sida

Outi Tuomaala från Sverigefinska Bildkonstnärernas Förening Suomiart och konstnären Ernst Billgren pratar om idén till utställningen ”Förbättrad finsk konsthistoria”. Foto: Lars Carlén

En del konst blir jag så nyfiken på att jag måste ta reda på mer om. Det här är en konstupplevelse som började med att jag hörde talas om Ernst Billgrens utställning ”Förbättrad finsk konsthistoria”. Den bygger på hans idé om att försöka förbättra de allra mest älskade konstverken från Finland och ställa ut. Knasigt? Kaxigt? Oförskämt? Roligt? Hedrande? Jättesmart?

Steg ett: beställde boken och fick en chock

När jag hört talas om utställningen beställde jag boken ”Förbättrad finsk konsthistoria”. När beställningen från Finland dök upp och jag slog upp första sidan med text blev jag paff: sidan var på helt på finska! Så just då trodde jag att jag köpt en bok som jag visserligen skulle kunde bläddra i och njuta av konstverken, men inte begripa texten i. Mitt ordförråd på finska är nämligen tyvärr bara tre räkneord och några enstaka andra ord. När jag bläddrade vidare i boken lugnade jag mig, för varannan sida var på finska och varannan på svenska. Pust!

Ernst Billgren och Lars Carlén pratar om konstlivet i Finland. Foto: Outi Tuomaala

Steg två: intervjuade och ändrade uppfattning om utställningsidén

För att få veta mer om Ernst Billgrens fantastiska satsning bokade jag och Outi Tuomaala, som skapar konst och är engagerad i Sverigefinska Bildkonstnärernas Förening Suomiart en gemensam intervju med Ernst Billgren. Det blev ett samtal som gav mig en förändrad uppfattning om utställningen. Att Ernst Billgren lagt ner energi på att uppmärksamma kända målningar från Finland förstod jag under intervjun har uppfattats som ett sätt att bidra till att uppmärksamma landets historia och konsthistoria. Visst blev en del i konstpubliken i Finland irriterad, men mottagandet i Finland verkar i det stora hela ha var positivt. Att se de klassiska konstverken från Finland och jämföra med Ernst Billgrens versioner sätter igång många tankar. Under samtalet kom vi in på att Sverige och Finland i det stora hela är två väldigt lika länder. Vi pratade också om skillnaderna som Ernst Billgren upplever finns i konstlivet i Finland jämfört med Sverige, vilket var intressanta iakttagelser. Som att han upplever att konstlivet i Finland aldrig varit lika kommersiellt inriktat som i Sverige. Att han också upplevt att Finland har ett mycket rikt kulturliv i förhållande till landets storlek. Något som verkligen stannade kvar hos mig som Ernst Billgren berättade om var hur han upplever att i Finland går inte överord hem. Det låter skönt. Hei hei.

Text: Lars Carlén