Välj en sida
Åsa Ekström tecknar manga i Tokyo.

Foto: Lars Carlén

Sedan sju år bor Åsa Ekström i Tokyo. Jag intervjuade henne på ett café i stadsdelen Koenji som enkelt beskrivs som en del av staden som passar den som uppskattar det alternativa, gillar du söder i Stockholm kommer du nog gilla den här stadsdelen också. Det är antagligen många som skulle vilja byta  arbetsuppgifter med Åsa Ekström, hon försörjer sig nämligen genom att skapa humoristisk manga om sitt liv i Japan. 

Åsas mangaintresse startade med att TV4 visade serien Sailor Moon när Åsa var tretton år och bodde i Täby utanför Stockholm. Att hon blev förtjust i Sailor moon förklarar hon med att serien framför allt handlade om kvinnliga hjältar. Till skillnad från andra barn- och ungdomsprogram i Sverige då kände hon att Sailor moon inte underskattade tittarna. Programmet tog bland annat upp komplicerade existentiella frågor.

Faktiskt fastnade Åsa så ordentligt för serien att hon började teckna manga själv. Fast under lång tid gjorde hon det i smyg för hon tyckte att det var lite pinsamt. Efter att hon tecknat manga som hobby under flera år skickade hon till slut in arbetsprover som visade hennes mangateckningar till fler svenska förlag. 2002 hade manga blivit väldigt populärt i Sverige och några år senare gav Bonnier Carlsen ut den första boken som hon illustrerat. Hon blev också anlitad som illustratör av flera svenska tidningar. Själv anser hon att hon egentligen inte var särskilt bra på att teckna manga, utan att det som gjorde att hon fick uppdragen var för att hon vid den här tiden nästan var den enda i Sverige som hade flera års erfarenhet av att ha tecknat manga.

Manga – mer än barnserier i Japan

Det tar inte många dagars vistelse i Japan för att inse att manga är ett fenomen med kolossalt stort genomslag i Japan. Det finns gott om affärer där manga dominerar sortimentet och i närmaste 7eleven finns det gott om manga. På tunnelbanan läser många manga på sina telefoner.

− I Sverige finns det en fördom att serier bara är något för barn. Den inställningen har de aldrig haft i Japan, förmodligen är över hälften av det som trycks i Japan manga, berättar Åsa Ekström.

När Åsa Ekström flyttade till Japan var det för att studera japanska och grafisk design. På en seriemässa fick hon kontakt med ett japanskt förlag och fick erbjudande att arbeta med att teckna manga. Serien hon skapar är en humoristisk beskrivning av hennes liv som nordisk tjej i Japan. Hon beskriver vad hon upptäcker och en hel del om roliga kulturkrockar och vardagshändelser som kan förvåna den som är utlänning i Japan. Hur människor från andra länder uppfattar ens eget land är nog människor i de flesta länder nyfikna på. Men Åsa konstaterar att den här nyfikenheten är extremt stor i Japan.

−  Här finns det teveprogram där utlänningar smakar på japanska glassar, sådana program tror jag inte man skulle kunna spela in i något annat land, menar Åsa.

Upplevelser från att dela bostad i Tokyo    

Sättet som Åsa bor på liknar en studentkorridor i Sverige. Hon har ett eget rum men delar kök och badrum med andra. Ingen som bor där studerar, utan alla jobbar och hon är den enda som inte är japan. Hon tycker att det är oerhört tyst i huset. Vid två tillfällen har polisen kommit och knackat på hos Åsa eftersom grannar har upplevt att hon och hennes vänner har hållit en för hög ljudvolym, den ena gången var det fest och den andra handlade det om att någon tyckte att Åsa och en god vän talat för högt. Dammsugning efter nio är inte okej och ska man lyssna på musik är det med hörlurar. Genom att bo tillsammans med japaner har Åsa upplevt hur människor i Japan över lag slår knut på sig själva för att inte vara till besvär.

Frågan är om något svenskt förlag hör av sig till Åsa för att ge ut mangaböckerna på svenska, som hon har skrivit om sitt liv i Japan. Utan tvekan skulle det vara ett underhållande sätt att sprida kunskap om hur det är att leva som nordisk tjej i Japan idag.

Text: Lars Carlén