Välj en sida

Framträdande med Houkakai Yodel Club. Foto: Lars Carlén

Vilka upplevelser som väcker starka känslor och stannar kvar i minnet är något som har intresserat mig länge. Trots att jag fotade bilden ovan för flera år sedan, tänker jag då och då på den här upplevelsen eftersom den är bland det mest oväntade jag varit med om. Jag hade åkt till Tokyo och inför vistelsen där hade jag pratat med svenskar som bott i Tokyo och läst en del i böcker om japanska sedvänjor för att försöka förbereda mig på hur jag borde bete mig, klä mig och vilka gåvor som var lämpliga att ta med dit. Med andra ord hade jag försökt att förbered mig för att i varje fall undvika att orsaka riktigt jobbiga kulturkrockar. Att jag en kväll skulle hamna på ett event som uppmärksammade dadaismen, var däremot inget jag räknat med, även om jag var i Tokyo för att skriva om konst och design.

När jag den här kvällen efter en hel del letande kom fram till den lilla frisörsalongen som för kvällen var omgjord till festlokal, var det packat med människor. Jag såg att det var fint uppdukat med mat. En schweizisk konferencier började prata. Det var efter det som det hände. Medlemmar i Houkakai Yodel Club som var klädda i lederhosen och dirdeln började joddla. Det verkade som att de flesta tyckte det var jätteunderhållande. Själv blev jag just då bara totalt paff. Men wow, så här i efterhand ser jag tillbaka på det som ett briljant tilltag. Jag kan inte komma på något som skulle kunna ha varit mer oväntat för mig att uppleva i Tokyo än just joddling… Jawohl!

Text: Lars Carlén