Välj en sida
Bo Reinerdahl och Lars Carlén

Fotografen Bo Reinerdahl intervjuas av Lars Carlén om att delta i Stockholm Fotomaraton. Foto: Bo Reinerdahl

Kombinationen med att vara en slags Oppfinnar-Jocke, kunna hålla sig vaken en massa timmar i sträck och ha känslan för att knäppa fina bilder är i korthet varför Bo Reinerdahl lyckats väl i fototävlingen Stockholm Fotomaraton. Dessutom är han en av de deltagare som varit med flest gånger. Jag intervjuade honom för ett avsnitt av podden Tonträff för konst där han ger sina tips till deltagare i fototävlingen och till alla andra som gillar att fotografera. Vi diskuterar lämplig utrustning, hur det känns att ibland gå fram till främmande människor och få dem att vara med på bild och utmaningen att tävlingen pågår i 24 timmar.

För några år sedan när jag som reporter förberedde mig för att följa Stockholm Fotomaraton ett dygn, förstod jag inte att det skulle vara någon större utmaning att hålla igång 24 timmar i sträck. Men när jag under tävlingsdygnet gått runt i Stockholm och intervjuat deltagare blev jag till slut så ohyggligt trött att jag när jag väldigt sent på natten gick in till kontorshotellet i Gamla stan där jag hade min arbetsplats då och satte mig i min kontorsstol. Jag kände snabbt hur skönt det skulle vara att lägga mig ner, så sagt och gjort lade jag mig ner på mattan i ett av kontorshotellets mötesrum och somnade av misstag. Pinsamt, och tack och lov att jag vaknade av mig själv och inte blev hittad sovandes på golvet av någon som kom till jobbet på morgonen… Då insåg jag på allvar utmaningen med en dygnet-runt-tävling. Oavsett antal koppar kaffe blir man till slut jättetrött! Jag kommer också tydligt ihåg den otroligt speciella känslan att prata med en massa tävlingsdeltagare som var i full färd att fotografera mitt i natten, helt klart annorlunda att jag då var omgiven av en massa fotograferande människor i ett annars mycket öde och mörkt Stockholm och även fast jag hade pratade med deltagarna också när det var dagsljus, blev det något helt annat så där sent och givetvis var fler än jag trötta samtidigt som det var trevligt och en helt unik upplevelse för min del.

Emil Gyllenberg Stockholm Fotomaraton

Emil Gyllenberg som arbetar med Stockholm Fotomaraton. Foto: Lars Carlén

I avsnittet pratar jag också med Emil Gyllenberg som återuppväckte tävlingen för några års sedan och som fortfarande driver tävlingen.

Text: Lars Carlén