Välj en sida

Foto från ett evenemang på Uppsala Konstmuseum när Lars Carlén intervjuade Svante Pettersson om ljus. Det är samma rum, men med olika belysning som ger rummet väldigt olika stämning. Foto: Privat.

Ljus och belysning kan TOTALT förändra ett rum. Under några år har jag blivit mer och mer intresserad av belysning. Det som väckte mitt intresse för belysning var när jag såg två foton i en tidning, där ett rum förändrats genom att ändra belysningen i rummet. Jag blev så intresserad att jag tog kontakt med den som ändrat rummet för tidningen och det vara ljuskonstnären och ljusdesignern Svante Pettersson.

I förra avsnittet av podcasten Tonträff för konst besökte jag Ljuskungen Anders Liljefors hemma hos honom där vi talade om ljus och belysning och han visade mig vad han gillar för ljus. Det här avsnittet blir en fortsättning på det förra, eftersom Svante Pettersson har varit Anders Liljefors elev.
I det här avsnittet av Tonträff för konst träffas Svante Petterson och jag först i en lampaffär och tittar på utbudet där, efter det går vi vidare till Centralbadets trädgård för att titta på en ”monsterarmatur” där och sedan gick vid vidare till Kulturhuset för att fortsätta att diskutera om att få till gott ljus.
Text: Lars Carlén