Välj en sida
Eva Widgren

Eva Widgren delar med sig av råd till aktörer på stora digitala kulturevenemang. Hon är projektledare för Kulturnatt Stockholm. Foto: Sanna Högström

24 april 2021 är det dags för ett härligt kulturevenemang proppfullt av variation. Nämligen Kulturnatt Stockholm.
Jag tycker att det är fantastiskt att Stockholms Stad genomför Kulturnatt Stockholm trots pandemin.

Kulturnatten blir helt och hållet digital, för andra året i rad. Eftersom podcasten Tonträff för konst är en av kulturaktörerna i Kulturnatt Stockholm 2021, tycker jag det är spännande att höra med Eva Widgren som är projektledare för Kulturnatt Stockholm och har varit det under flera år, vilka möjligheter respektive begränsningar hon upplever med att Kulturnatt Stockholm genomförs digitalt istället för fysiskt. Hon och hennes team har värdefulla erfarenheter från 2020 års upplaga av Kulturnatt Stockholm som också var digital. Dessutom har de tittat på hur diverse framgångsrika digitala evenemang har genomförts de senaste månaderna.

Här kommer fyra råd för lyckade inslag i digitala Kulturnatt Stockholm. Råd som går att använda även för medverkande aktörer i andra stora digitala evenemang:

1 Avgränsa inslaget ni medverkar med

Det som Eva Widgren upplevde generellt var det svåraste för flera av kulturaktörerna som medverkade under Kulturnatt Stockholm 2020, var göra sitt programinnehåll tillräckligt kort. Hennes råd till oss kulturaktörer som är del av Kulturnatt Stockholm 2021 är därför att inte erbjuda något kollage över det man gör och kan som aktör. Hennes råd är istället avgränsning.
– För ett museum skulle det kunna vara att istället för att försöka visa mycket av museets samling, istället visa och berätta om vad som finns i en enda monter, tipsar Eva Widgren.

2 Gör som på tv

Det digitala formatet av Kulturnatt Stockholm kräver enligt vad Eva Widgren upplevt ett högre tempo än vad ett fysiskt kulturevenemang gör. När evenemanget är digitalt blir det svårare för publiken att orka med pauser, jämfört med fysiska kulturevenemang. Hon tycker att det är bra att som kulturaktör ha någon person som kan leda programpunkten framåt, lite på ett liknande sätt som julvärden på julafton på tv. Alltså med en vänlig ton. Inspireras gärna av välproducerade teveprogram.

3 Fungerande teknik är avgörande

Att tekniken måste fungera är viktigt. Det är ett sätt att respektera sin publik. Under Kulturnatt Stockholm 2021 är många inslag förinspelade, medan annat livesänds.
– För aktörer som deltar i kulturnattens livesändningen är det viktigt att vara på plats i god tid innan livesändningen startar och att vara förberedd med sådant som extramikrofoner och liknande reservutrustning ifall teknisk utrustning går sönder. Jag tycker man ska testa, testa och åter testa samt att avsätta tid för att förbereda att tekniken verkligen fungerar, säger hon.

Bra ljud och ljus har stor betydelse för publikens upplevelse.

4 Viktigt för publiken med tydlig färdbeskrivning eller karta

2020 när Kulturnatt Stockholm hastigt ställdes om från fysiskt till digitalt upplevde Eva Widgren att programpunkterna höll hög kvalitet och var intressanta, men att Kulturnatt Stockholm det året inte nådde ut ordentligt. I år har därför Kulturnatt Stockholm arbetat mycket med att både kommunicera Kulturnatt Stockholm tydligare och det har gjorts stora ansträngningar för att göra det enklare att hitta till det digitala evenemanget.

När jag tittar på webbplatsen för Kulturnatt Stockholm känner jag mig mycket laddad inför att med podcasten Tonträff för konst medverka på Kulturnatt Stockholm 2021. Något som jag reflekterar över kring utmaningen med att hjälpa publiken hitta, är att jag under många år har pratat med museipersonal om att just hur svårt det är att på ett riktigt bra sätt hjälpa besökare där att hittar rätt på respektive museum. Med andra ord verkar det vara en stor utmaning att få till en fungerande karta eller färdbeskrivning, vare sig kultur är fysisk eller digital. Därför är min uppmaning till dig att informera andra du vet är intresserade av kultur om Kulturnatt Stockholm 2021. Jag hoppas du hittar till Kulturnatt Stockholm 2021 och att vi ses där!

Text: Lars Carlén