Välj en sida

Till vänster ser du boken av Åsa Ekström som jag köpte i Tokyo. Till höger är hennes svenskspråkiga mangabok ”Mitt liv i Japan: En svensk mangatecknares bekännelser”. Foto: Lars Carlén

Att lära ut något på ett underhållande sätt är en skön konst. Någon som jag tycker har lyckats mycket väl med det är mangatecknaren Åsa Ekström.

Åsa Ekström försörjer sig på att skapa manga om hur det är att bo och arbeta i Japan som svensk kvinna. I Japan har det publicerats flera mangaböcker av henne som handlar om kulturkrockar och hennes spännande och roliga upptäckter i Japan. Serierna handlar om allt från japansk artighet, hur hon arbetar och bor, till att använda världens mest avancerade toaletter. I slutet av 2020 gavs den svenskspråkiga boken ”Mitt liv Japan: En svensk mangatecknares bekännelser” ut. För mig som intervjuade henne för några år sedan i Tokyo och efter intervjun gick med henne till en bokaffär i närheten köpte ett exemplar av en av hennes japanska böcker, så att jag kunde titta på teckningarna men inte förstå något av texten, är det spännande att nu även kunna läsa texten i hennes serier. När jag läser boken är det mycket i det japanska samhället som jag fascineras över, men det är också intressant att ta del av hur hon skildrar hur saker fungerar i Sverige med perspektivet hon har efter att har bott i Japan i flera år. För oss läsare i Sverige fungerar den här boken både som underhållning, samtidigt som man lär sig en hel del om hur det är att bo i Japan.

Min intervju med Åsa

När jag var på plats i Tokyo för några år sedan intervjuade jag Åsa Ekström. Intervjun finns här.

Åsa Ekström är uppmärksammad i japansk tv

Japanska public service: NHK har gjort ett intervjuprogram på engelska i programserien Japanophiles med Åsa Ekström om hennes skapande. Programmet kan du ser på den här länken: https://www3.nhk.or.jp/nhkworld/en/ondemand/video/2032243/

Text: Lars Carlén