Välj en sida
Hisayo Oki

Hisayo Oki skapar japansk kalligrafi under ett evenemang på Fullersta gård. Foto: Lars Carlén

För lite mer än ett år sedan bestämde jag mig för att ha vacker japansk kalligrafi på en av väggarna hemma. Det jag vill ha är läckert utförd kalligrafi monterad på ett klassiskt sätt på en rulle.

Jag visste alltså vad jag ville ha, men utmaningen eftersom jag bor i Sverige och inte i Japan, var hur jag skulle lyckas komma i kontakt med någon som är skicklig på att skapa japansk kalligrafi. Efter en del letande fann jag kalligrafen Hisayo Oki som visade sig bo några få kilometer från mig i samma kommun. Att det nog skulle gå att få tag på en japansk kalligraf i Sverige trodde jag, men knappast att någon som är skickliga på den här konstformen skulle bo så nära. Hisayo Oki började skapa japansk kalligrafi redan som barn i Japan och sedan dess har hon fortsatt att utvecklas inom konstformen och har exempelvis skapat japansk kalligrafi som ingick i en utställning på Östasiatiska museet.

Hisayo Oki skapar kalligrafi

Kalligrafi skapad av Hisayo Oki. Foto: Lars Carlén

 

Demonstration av kalligrafen Hisayo Oki

13 oktober 2019 ledde Hisayo Oki ett evenemang om japansk kalligrafi på Fullersta gård. Under evenemangets första del fick vi i publiken se hur hon klädd i en fin kimono, skapade vackra tecken med penslar på stora pappersark. Jag blev förvånad över hur snabbt det gick när hon skapade de fina tecknen. Vi i publiken lärde oss också en del om den japanska kalligrafins historia. Hon berättade att när hon skapar kalligrafi är hon fullt uppe i det hon gör, och befinner sig alltså i ett flow.

Spännande men svårt att skapa själv

Den andra delen av evenemanget var en workshop där det gick att prova på att själv skapa japansk kalligrafi med Hisayo Oki som lärare. Så utrustade med papper och penslar var vi ett tappert gäng som satt igång. Ett tränat öga hade nog knappast uppskattade de japanska tecken jag skapade under workshopen. Det som ser lätt ut när någon som är skicklig och erfaren gör det, visade sig vara svårt. Det var väldigt mycket att hålla reda på samtidigt, som hur mycket tusch det ska vara i penseln, penselns vinkel, att trycka lagom, hålla reda på de olika linjerna och mycket annat. Men det var spännande och kul att få testa att skapa själv! Och något litet enstaka streck tycker jag att jag fick till rätt bra, även om jag insåg att för att bli skicklig på japansk kalligrafi krävs det många års intensiv träning.

Text: Lars Carlén