När min kompis Anne Mondotter och jag förberedde en digital studiecirkel för synskadade och blinda konstnärer, var det mycket vi kände oss osäkra på.
Vi är visserligen båda hysteriskt konstintresserade! Men: Skulle det gå att få ihop tillräckligt många deltagare för att genomföra studiecirkeln? Hur skulle det praktiskt fungera att använda tekniken för att genomföra studiecirkeln online för synskadade och blinda deltagare?
Låt mig avslöja att vi förberedde kursen under många långa telefonsamtal. Vi lade ner många timmar på förberedelserna och vi skrev också en studiehandledning som inspiration för att fler cirkelledare ska kunna hålla liknande studiecirklar.
Hur det gick hör du i ett avsnitt av podcasten Tonträff för konst.
Studiecirkeln var en del av kultur- och hantverkssatsningen Skapa loss! inom Synskadades Riksförbund (SRF).
Några erfarenheter från studiecirkeln:
•Det fanns ett stort behov bland synskadade och blinda konstnärer att träffas och diskutera sitt skapande.
•Många deltagare uttryckte att det var mycket positivt att studiecirkeln till stor del handlade om att utbyta erfarenheter och idéer.
•Genom att studiecirkeln hölls digitalt deltog konstnärer från norr till söder i Sverige.
•En erfarenhet som flera deltagare berättade om var att de ofta blir bemötta med oförståelse från omgivningen när de talar om sitt konstskapande.
Det finns många olika sätt att förmedla konst till synskadade och blinda. Det här kändes både spännande och väldigt meningsfullt!
Text: Lars Carlén